Sök:

Sökresultat:

41 Uppsatser om Kulturpolitiska mćl - Sida 1 av 3

?Det Àr liksom behÀndigt och bekvÀmtatt slÀnga ordet omkring sig!? : Kulturarvsbegreppet och arkivvÀsendet

Uppsatsens syften Àr att undersöka hur kulturarvsbegreppet anvÀnds i svenska kulturpolitiska utredningar och propositioner med sÀrskilt fokus pÄ arkivvÀsendet, samt att sÀtta detta i relation till hur kulturarvsbegreppet anvÀnds i tre regionala arkivinstitutioners verksamhet och i respektive institutioners direktiv och styrdokument. SÀrskild tonvikt har lagts vid enskilda arkiv, vars bevarandevÀrde ofta motiveras med att de tillhör kulturarvet.En genomgÄng av utredningar som fokuserar pÄ kulturpolitik i allmÀnhet eller arkiv i synnerhet visar att kulturarvsbegreppet anvÀnds pÄ ett ambivalent sÀtt med varierande rÀckvidd och betydelse som varierar mellan ett enhetligt, nationellt sÀrprÀglat kulturarv och en mÀngd mindre kulturarv, dÀr minoriteter och tidigare underrepresenterade grupper ska lyftas fram och ?allt? kan ingÄ.Arkivinstitutionerna i Sverige har inte samma lÄnga tradition som museer av aktiv insamling, skapande av kÀllmaterial och utÄtriktad förmedling av det material som förvaras pÄ institutionen. Om kulturpolitiken och kulturarvsbegreppet fÄr en betydelse som mer riktas mot exempelvis underrepresenterade grupper kan konsekvenserna bli att arkivinstitutionerna mÄste ta pÄ sig en mer aktiv roll och sjÀlvkritiskt granska vilka vÀrderingar eller principer som format verksamheten.För att komplettera den kulturpolitiska bilden har ett antal kvalitativa intervjuer med representanter för arkivinstitutioner i SkÄne, samt studier av institutionernas presentationsmaterial, gjorts. PÄ konkret vardagsnivÄ tycks skiftningar i kulturpolitiska direktiv och kulturarvsbegreppets potentiellt förÀndrade betydelse ha relativt liten betydelse.

Förlorad i mÄngfalden? - en studie om mÄngfaldsbegreppet och dess förverkligande i Malmös offentliga kultursektor

I denna uppsats utreds om det otydligt definierade begreppet mÄngfald kan överföras frÄn visioner i kulturpolitiska dokument till handling i Malmös kultursektor. Som förklaringsmodell anvÀnds Nils Brunssons teori om organisatoriskt hyckleri. Uppsatsen Àr uppdelad i tvÄ delar, varav den första behandlar hur det talas om mÄngfald i nÄgra styrande kulturpolitiska dokument medan den andra behandlar mÄngfaldsbegreppets överförande till handling.I del ett konstateras, med hjÀlp av en textanalys som har sin utgÄngspunkt i tidigare kulturpolitisk forskning, att begreppet mÄngfald förekommer i tvÄ sammanhang: i den första betonas kulturell artrikedom och i den andra identitetspolitisk grupptillhörighet, frÀmst etnisk sÄdan. I del tvÄ undersöks arbetet med mÄngfald i Malmös kultursektor med hjÀlp av en analys av samtalsintervjuer.Slutligen konstateras att begreppet mÄngfald, under förutsÀttning att definitionen kommer inifrÄn verksamheten, kan överföras frÄn prat till handling..

Styrmedlens outtalade politik

Denna uppsats undersöker hur en analys av politiska styrmedel kan blottlÀgga outtalademÄlsÀttningar hos ett politiskt omrÄde. Styrmedel Àr det offentliga systemets instrument för attrealisera olika politiska mÄl; de presenteras ofta som neutrala verktyg, men i sjÀlva verket Àrde prÀglade av vÀrdeladdade antaganden och djupt politiska till sin natur. HÀri finns enkontrast som gör att deras utformning kan avslöja outtalade mÄlsÀttningar inom ett politisktomrÄde. Uppsatsen Àr en fallstudie som tillÀmpar styrmedelsteori pÄ det kulturpolitiskalandskapet i New Orleans, USA. Offentliga företrÀdare i staden har lÀnge anvÀnt kultur somett ekonomiskt tillvÀxtmedel för att öka dess attraktionskraft och uppsatsen erbjuder enempirisk djupdykning i hur New Orleans kulturpolitiska styrmedel förhÄller sig till detta.Det material som studerats Àr dels sjÀlva styrmedlen i form av offentlig dokumentation ochdels djupintervjuer med kulturpolitiska företrÀdare i staden.

Konst och politik - Konstlivet och politisk styrning i Malmö stad

Relationen mellan konstutövarna och Malmö stad Àr allt annat Àn enkel. Det Àr delade uppfattningar om hur verkligheten ser ut. Det har under en tid förts diskussioner om hur man fattar beslut och rÀttfÀrdigar dem i Malmö stad, speciellt beslutet att lÀgga ner konstinstitutionen Rooseum. DÀr föddes idén om att skriva en uppsats om vad styrinstrumenten verkligen sÀger och se hur de arbetar efter dem i Malmös kulturpolitik. Syftet med uppsatsen Àr att belysa och problematisera styrningsfrÄgor gÀllande kultur som politikomrÄde samt att försöka bringa klarhet i vad det finns för mÄl och bestÀmmelser och att föra fram problematiken som finns i förhÄllandet mellan Malmö stad och konstutövarna. Det hÀr Àr en uppsats om politisk styrning som tittar pÄ hur styrinstrumenten och efterlevs samt de olika parternas uppfattningar om Àmnet.

Konsten och SamhÀllet : Om svÄrigheten att sÀtta vÀrde pÄ kultur

Syftet med denna rapport Àr att utreda hur kultur vÀrdesÀtts i samhÀllet. Tanken Àr att strukturera upp den kulturpolitiska debatten och sammanföra olika begrepp och perspektiv i en överskÄdlig modell. Rapporten fokuserar pÄ de kulturverksamheter som Àr mÄl för den svenska kulturpolitiken, nÀmligen konstarterna, medierna, bildningsarbetet och kulturarven. Till grund för min analys ligger sÀrskilt Anders Frenanders forskning kring den svenska kulturpolitiska historien.NÀr det gÀller att vÀrdera kultur finns tvÄ dominerande synsÀtt genom historien. Med ett ?kulturkonservativt? synsÀtt uttalar man sig om vad som Àr bra och vÀrdefull kultur i allmÀngiltig bemÀrkelse.

Den institutionella organisationsteorin och konsten : En fallstudie om institutionella idéers pÄverkan inom en kulturorganisation

Bakgrund och problem: Vad den samtida konsten Àr kan vara svÄrt att definiera. En definition Àr att konsten Àr vad konstvÀrlden sÀger Àr konst. Det finns ett antal idéer om vad konst skall vara, samt kulturpolitiska mÄl som syftar till att sprida kulturen till allmÀnheten. KonstnÀren Lars Vilks menar att det finns en idé inom konstvÀrlden att det finns en avgörande extern faktor som pÄverkar konstvÀrlden. Han menar Àven att det finns en syn som ser konsten som en institution.

FrÄn kulturpolitisk diskurs till diskursordning : Analys av den debatt som uppstod i kölvattnet av kulturutredningens betÀnkande över ny kulturpolitik, 2009-02-12

Syftet med uppsatsen Àr att undersöka hur den kulturpolitiska debatten, vÄren 2009, konstrueras i dagstidningar. Studien undersöker vilka betydelser man dÀr kÀmpar om att definiera, och vilka betydelser som Àr relativt fixerade och oemotsagda. Hur kulturpolitik och begrepp tillhörande debatten motiveras och ges innehÄll undersöks, och frÄgan om vilka sociala konsekvenser det förmodas fÄ stÀlls.            Uppsatsen bygger pÄ en socialkonstruktivistisk ansats. Som teori och metod anvÀnds det diskursanalytiska angreppssÀttet diskursteori, med inslag av kritisk diskursanalys samt kulturspecifika teorier hÀmtade frÄn tidigare forskning. En diskurs kan i korthet förklaras som ett bestÀmt sÀtt att tala om och förstÄ vÀrlden.

Trelleborgen : om bruket av en borg i upplevelsemarknadens kulturarvsproduktion

De senaste Ärens kulturarvsdiskussioner har prÀglats av sambandet mellan kulturarv och regional utveckling. UtgÄngspunkten för denna uppsats Àr en upplevelseanlÀggning; den sÄ kallade Trelleborgen i den sydskÄnska staden Trelleborg. Borgen Àr en rekonstruktion av en fjÀrdedels ringborg som man funnit spÄr av i samband med uppdragsutgrÀvningar under slutet av 1980-talet.Uppsatsen belyser ett exempel pÄ kulturarvsproduktion, dÀr stora resurser satsas i investeringsprojekt kopplade till kulturarv. Risken Àr dock överhÀngande att mÄnga av dessa projekt misslyckas till följd av aldrig införlivade kulturpolitiska visioner, eller som ett led i konkurrensen om turisterna..

Svenska folkets egendom - Utförselregleringens historiska grund och förÀndring i förhÄllande till dagens kulturpolitiska mÄl

Denna uppsats rör sig inom fÀltet kritiska kulturarvsstudier och fokuserar pÄ svensk utförselreglering av kulturhistoriska föremÄl genom tiderna. UtgÄngspunkten ligger i 2014 Ärs omformulering av kulturmiljölagens portalparagraf, vilken numera inkluderar mÄngfaldsmÄl. Kulturmiljölagens utförselreglering (reglerad i 5:e kapitlet), som inte uppdaterades samtidigt, Àr tÀnkt att lÀsas mot bakgrund av de inledande bestÀmmelserna. Eftersom den sedan tidigare uppfattats vila pÄ Älderdomliga nationalistiska vÀrdegrunder, uppstod frÄgan ifall det fanns en diskrepans i förhÄllande till de nya mÄlen.För att hitta svar söker sig uppsatsen tillbaka till utförselregleringens formativa moment samt förÀndring frÄn 1920-talet och framÄt och sÀtter detta i relation till nuvarande kulturpolitiska mÄl och kulturvÄrd i dagens samhÀlle. Motiv till utförselreglering men ocksÄ vilka föremÄlstyper som skyddats genom tiderna har studerats, analyserats och jÀmförts kvalitativt.

Den digitala ABM-katalogen : Bibliotekets roll och villkor i samarbetet mellan arkiv, bibliotek och museer

Syftet för detta arbete Àr att undersöka bibliotekets roll i det digitala ABM-samarbete som efterstrÀvas inom kulturpolitiken. Detta görs med hjÀlp av kodning och innehÄllsanalys av tvÄ politiska dokument, SOU 2009:15 Kraftsamling! Museisamverkan ger resultat ? Del 1 samtprop. 1998/99:114 Kulturarv ? kulturmiljöer och kulturföremÄl.

En kultur- och fritidsnÀmnds beslut: en kritisk granskning av prioriteringar och avgrÀnsningar

Fritidssektorn har expanderat under 1960-talet. Forskare har konstaterat att fritid Àr ett mÄngtydigt begrepp (Lindström, 2001:46).I början av 1990- talet tvingades mÄnga kommuner till nedskÀrningar. Nya aktörer kom in pÄ den kulturpolitiska arenan och hopslagning av kulturnÀmnder med fritdsnÀmnder blev en av följderna (Svensson & Lundberg, 1997). Genom att granska protokoll frÄn en kultur- och fritidsnÀmnds möten Är 2006 i en liten kommun, var syftet att kartlÀgga besluten för att ge en bild av prioriteringar och avgrÀnsningar. Textanalys som metod och Habermas kritiska teori har stÄtt som grund för granskningen.

Kungliga kulturstiftelser, mecenater, skatteregler och deras kulturpolitiska betydelse

This essay is about the Swedish Royal Foundations and especially the culture foundations. The Swedish Royal Foundations in culture are four. I?ve also made a short background about Royal engagement through foundations in history. I?ve given examples on what Royals in Sweden have done in the past and what they do today.

Folkbibliotekens oberoende? ? En ideologianalys om politisk ideologisk pÄverkan pÄ folkbiblioteken

The subject this thesis will investigate concerns the matter of how political ideologies exist within public libraries with a focus on the democratic ideal. Public libraries are part of the political system and we want to show how political ideologies take their shape in public libraries and the possible consequences of this. With the help of three major political ideologies, liberalism, conservatism and socialism we investigate how the democratic ideals of these ideologies are expressed in documents that describes activities the libraries will and have performed. In order to identify these ideologies we use discourses in cultural policy as a bridge between the investigated documents and the political ideologies. As an analytical tool we have developed a model that describes the relation between text, discourse and ideology which we use in our analysis.

Den kulturpolitiska forskningens intellektuella bas och inriktningar ? En författarcociteringsanalys av artiklar publicerade i International Journal of Cultural Policy 2002-2007

The aim of this thesis is to map the intellectual base, and identify the general research interests, of Cultural Policy studies. In addition to this the thesis also aims to trace the uses of theoretical and conceptual approaches within the identified research interests. This is done by analysing citations from 130 articles published in the leading scientific journal International Journal of Cultural Policy between the years 2002-2007 using the bibliometric method author cocitation analysis (ACA). The results of the ACA confirm the overall notion that the research field of cultural policy studies is an ambiguous one, even when it?s studied with a quantitative method specialised in uncovering hidden structures within a given field as ACA.

Kvalitet, lÀsfrÀmjande och tillgÀnglighet: Kulturpolitiska vÀrderingar och litteratur

This study treats cultural policy, itŽs view of the value of literature, and how this view varies within different fields of cultural policy. The aim of the essay is to find different competing approaches through an investigation of texts from three different fields within cultural policy. The fields investigated are: The publishing subsidy of the National Council for Cultural Affairs, which values above all quality literature. En bok för alla, concentrates on spreading quality literature to new groups in society. Centrum för lÀttlÀst, which values that the contents of a text are successfully delivered to, and understood by, the reader.

1 NĂ€sta sida ->